NIEUWS

zondag 10 februari 2019 16:04:21
Mishandeling? Doe iets! Nieuwe campagne: kom in actie bij vermoedens van huiselijk geweld

Op 6 februari is de nieuwe landelijke campagne ĎHet houdt niet op, totdat je iets doetí van start gegaan die mensen oproept in actie te komen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. Bewustwording en in actie komen is belangrijk. Uit recent onderzoek van het WODC blijkt dat huiselijk geweld en kindermishandeling nog steeds op grote schaal voor komt. Dat schrijven minister Hugo de Jonge (VWS) en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer. Lees verder


zondag 10 februari 2019 15:55:19
Rijbewijs ingetrokken na eerlijk melden van een depressie

Je rijbewijs moeten inleveren omdat je in 2012 een depressie hebt gehad: het overkwam muzikant en schrijver Aafke Romeijn nadat ze voor het aanvragen van haar aanhangerrijbewijs de verplichte gezondheidsverklaring van het CBR eerlijk invulde. ďIk nam aan dat het CBR zou begrijpen dat die depressie niet meer uitmaakt. Maar dat was dus dom.Ē zo meldt RTLnieuws.


zondag 10 februari 2019 15:43:24
Aantal zedenmisdrijven weer gestegen: op een gemiddelde dag vijf verkrachtingen

Voor het derde jaar op rij is het aantal zedenmisdrijven in Nederland gestegen. De politie registreerde in 2018 bijna 9000 zedenmisdrijven, zoals verkrachtingen en aanrandingen. Een jaar eerder waren dat er 8400, meldt het CBS. In 2015, toen het aantal meldingen op zijn laagst was, waren het er net iets minder dan 8000.
Het zijn vooral meer verkrachtingszaken, waar de politie druk mee is. Het aantal verkrachtingen in Nederland steeg van 1270 in 2015 naar 1900 afgelopen jaar.

Lees verder


zondag 10 februari 2019 15:43:24
PTSS-zorg Nationale Politie nog steeds niet op orde

De zorg voor agenten met PTSS, Post Traumatische Stress Stoornis, is nog steeds ondermaats. Dat stelt professor Berthold Gersons, al dertig jaar adviseur van de Nationale Politie, in EenVandaag. Gersons: ďHet wordt duidelijk dat het nog steeds niet goed georganiseerd is

Lees verder

donderdag 24 januari 2019 19:41:14
Centrum í45 introduceert nieuwe vorm van traumabehandeling op e-poli

Stichting Centrum '45 is gestart met een e-poli, waar patiŽnten nieuwe ondersteunende vormen van traumabehandeling krijgen. Met de komst van de e-poli kunnen patiŽnten ook buiten de behandelkamer actief aan de slag met hun herstel.

De behandeling is een combinatie van e-health toepassingen en traditionele traumatherapie waarin gesprekken met een therapeut een belangrijke rol spelen. Op de e-poli is traumabehandeling niet meer tijd- en plaatsgebonden en kan een patiŽnt ook op een zelfgekozen moment aan traumaverwerking doen doordat ze thuis gebruik maken van apps, virtual reality en online modules die hierbij helpen. Hierdoor heeft de patiŽnt van de e-poli meer regie op zijn eigen behandeling. Lees verder

vrijdag 25 mei 2018 17:43:24
Grote schenking oud-generaal voor PTSS-onderzoek

Generaal-majoor b.d. Rob Nypels (88) heeft gisteren een groot bedrag geschonken aan het Nypels-Tans Ė PTSS Fonds (NTPF). Dit is bedoeld om wetenschappelijk onderzoek en innovatieve projecten te bevorderen op het gebied van psychotraumatologie. In het bijzonder bij militairen en andere geŁniformeerden die lijden onder posttraumatische stress. Het fonds bevordert de zorg voor mensen met een ernstig psychotrauma. Door het ontwikkelen van nieuwe en/of het verbeteren van methoden om PTSS (posttraumatische stressstoornis) te voorkomen en behandelen. Denk aan vernieuwende psychotherapie. Hierbij worden patiŽnten met virtual reality-technologie gecontroleerd blootgesteld aan een schokkende gebeurtenis. Ook farmacotherapie is mogelijk. Hierbij gebruiken mensen medicijnen, ondersteund door psychotherapie.
Nypels was in de jaren Ď80 directeur Militair Geneeskundige Diensten. Hij maakte zich toen al hard voor een hoogleraarsstoel militaire geneeskunde. Ook kreeg de Inspectie Militaire Geneeskunde (IMG) onder Nypels vorm. Hij stond dus aan de wieg van zowel de leerstoel als de IMG. Nypels is altijd van mening geweest dat de militair, met name onder operationele omstandigheden, recht heeft op de best mogelijke (geestelijke) gezondheidszorg.

 


©2015-2019 White Elephant Publishing